Mit jelent az önfejlesztés? Az önfejlesztés definíciója

Mit jelent az Önfejlesztés?

 

„Míg a tudattalant tudatossá nem teszed, irányítani fogja az életed és végzetnek nevezed.”

Carl Gustav Jung

 

A minap részt vettem a legkedvesebb cimborám születésnapi partiján, aki mostanában töltötte be a 30. életévét. Az egy vendéggel beszélgettünk és kíváncsian kérdezte, mivel foglalkozom mostanság, és én erre azt feleltem, hogy építkezem az önfejlesztés terén….

 

…ő erre csak értetlenül meredt rám. Ahogy peregtek a másodpercek, szinte láttam lelki szemeimmel, hogy az a kérdés jár a fejében, hogy „Mi az az Önfejlesztés?”

 

Próbálkoztam a szavak keresésével, hogyan magyarázzam el neki, hogy tulajdonképpen az Önfejlesztés picit hasonlít az Önsegítésre, ám az én szemszögemből az Önfejlesztés sokkal proaktívabb és jobban előbbre visz. Olyasmi, mint az Önművelés, ez a fogalom már a barátomnak is ismerős volt. Az viszont egyértelműen látszott rajta, hogy az ő saját önfejlesztése is hagy némi kívánnivalót maga után, így engem ez annyira felcsigázott, hogy bele is vetettem magam a téma boncolgatásába, amiért szemlátomást a barátom tekintete is felcsillant.

 

Az Önfejlesztés definiálása

 

Az Önfejlesztés nem más, minthogy tudatosan keressük a személyes fejlődést, azáltal, hogy kiszélesítjük és megismerjük az öntudatot és fejlesztjük a személyes képességeket. Az én olvasatomban ezekbe a képességekbe beletartozik az elmém, a testem, a lelkem és az összes sikerem az életem minden területéről. Nekem az a legfőbb célkitűzésem az Önfejlesztéssel, hogy egy önmegvalósító ember válhasson belőlem. Magyarán tudatosan élni szeretnék az adódó lehetőségeimmel, hogy megtapasztaljam és megízlelhessem az igazi boldog életet. A fejlődés alatt azt értem, hogy vannak olyan kihagyhatatlan mozzanatok, amiket feltétlen meg kell lépni, ha belefogunk az Önfejlesztésbe.

 

Úgy vélem, hogy a személyes fejlődés útja alatt el kell jutnunk bizonyos állomásokig, és ha ezeken a fordulópontokon nem jutunk túl, akkor nem valósulhat meg a személyes fejlődés, vagy ha igen, akkor sem lesz 100 %-os. Előfordulhat, hogy még mindig nem vagy megbizonyosodva arról, hogy tetszene neked az Önfejlesztés, és meg is kérdezed, miért kellene ezt csinálnod. Nagyon egyszerű oka van: Sokkal jobb úgy az élet, ha dolgozunk magunkon, a fejlődésünkön. Maga az élet pedig magába foglalja a szellemi, fizikai, érzelmi, szociális és pénzügyi területeinket. Úgy vélem, egyértelműen kijelenthetjük: az Önfejlesztéstől boldogok leszünk. Ha pedig ez a cél, szerintem nincs miért ellenállni.

Hogy fogjunk bele az Önfejlesztésbe?

 

Itt arról lesz szó, hogyan kezdjünk bele a saját személyes fejlesztésünkbe. Vagy ha már tudatosan figyelsz a személyes fejlődésedre, mi lesz a következő lépés, amivel szintet léphetsz? Idestova 10 éve foglalatoskodom ebben a témában, a fentebb említett állomásokból elég sokat felismertem már.

Egyébként van bennünk egy elemi indíttatás a saját magunk fejlesztésére. Egyszer csak jöhet egy olyan ihlet, hogy még attól is jobbnak óhajtod látni magad, mint amilyen már vagy, de csüggedésből is eredhet: valamilyen negatív esemény hatására fejlődni szeretnél. Pl.: miért bukkantál fel ma itt?

 

Az egyik legjobban kellő dolog, amit az elsők között kell elsajátítanod, az elfogadással azonosítanám. Az elfogadás nem más, mint hogy tényleg annak látod az életedet/ helyzetedet, amilyen valóban és ezt el is fogadod. Rögtön abba kell hagyni azoknak a dolgoknak a racionalizálását, amelyek boldogtalanná tesznek, be kell ismernünk magunknak a valóságot. Elképzelhető az is, hogy sor kerül arra, hogy szembe kell nézned az életed azon területeivel, ahol elég fájó lehet elfogadni a valódi állapotodat. Ha ráhangolódsz az igazságra, máris ráléptél a fejlődés valódi útjára. Fel kell ismerned, hogy hol vagy. Csak onnan tudsz továbblépni. Ennek hiányában nem is lesz működőképes.

Jelen

 

Úgy tapasztaltam, hogy az Önfejlesztésben a kiemelkedő dolgok azt tanulmányozzák, hogy te hogy milyen szemmel nézed a világot és hogyan látod saját magad a világban, amiből aztán az következik, hogy hogyan cselekszel a világban. Áldozatként, vagy nyertesként? Öntudatosnak, határozottnak látod saját magad, vagy nem? Te irányítasz, vagy sem? Sikeres vagy? Boldog vagy, vagy sem, és ez mely területeit érinti az életednek?

 

A tudattalan tudatossá tétele

 

A legtöbb esetben a tudattalan tudatossá tételéről van szó. Pontosan ezt taglalja ez a blogbejegyzés. (Meg majd a feladat elvégzését) A legelső lépés mindig az, hogy felismerjük, hogyan működik a bensőnk. Kizárólag eme felismerés után vehetjük át felette az irányítást. Pl: az előbb felhozott példa, amiben az állt, hogy igazat kell mondani saját magunknak és el kell fogadni az igazságot, lényegében ugyanez: azt a tudattalan valóságot, amivel eddig nem foglalkoztunk, most tudatossá kell tenni. Ez már eleve egy nagy előrelépés, ugyanis erről eddig fogalmunk sem volt, nem volt a szemünk előtt – tudattalan volt.

 

A pszichológia ezt úgy hívja, hogy a kompetenciák hierarchiája, aminek 4 szintjét írhatjuk le:

 

Idézünk a Wikipediából:

 

1. Tudattalan hozzá nem értés

 

Az adott egyén nem érti, vagy nem tudja, hogy hogy kell valamilyen dolgot csinálni, és nem feltétlen ismeri fel ezt a hiányt. Le is tagadhatja a képesség hasznosságát. Az egyénnek realizálnia kell, hogy valamihez nem ért és fel kell ismernie az új képesség értékét, és csak ezután léphet a következő lépcsőfokra. Ebben a periódusban eltöltött idő attól függ, mekkora a tanulásra ösztökélő erő mértéke.

 

2. Tudatos hozzá nem értés

 

Ámbár az egyén nem érti, vagy nem tudja, hogy kell csinálni valamit, mégis ráismer magára a hiányra, és felismeri a hiányt kezelő új képesség értékét is. A tanulási folyamat ezen periódusa tartalmazza a hibák elkövetését is.

 

3. Tudatos hozzáértés

 

Az egyén érti és tudja, hogy hogy kell valamit csinálni, de a képesség vagy tudás felhasználásához odafigyelés szükségeltetik. Az új képesség végrehajtásához szakaszokra bontás és energikus, tudatos jelenlét indokolt.

 

4. Tudattalan hozzáértés

 

Az egyén olyan sok gyakorlati tapasztalatot gyűjtött be a képességre vonatkozóan, hogy szó szerint alapképesség lett belőle, amit játszi könnyedséggel használ is. Ennek az az eredménye, hogy a képesség más feladatok elvégzése esetében is kiválóan alkalmazható. Így az egyén akár arra a feladatra is megfelelhet, hogy ezt a képességet más egyéneknek megtanítsa, de ez attól függ, hogy annak idején ő mikor és hogyan tanulta.

Ez így világos. Pontosan erről a procedúráról van szó az Önfejlesztésben, levetítve a teljes személyiségünkre. Ez a folyamat azt tanítja nekünk, hogy tudattalan elméleteket kreálunk, amik akadályoznak minket a tudatosságunkban. Felelősséget vállalunk és kiállunk magunkért, nem másokat hibáztatunk azokért az eredményekért, amiket mi produkáltunk.

 

Ez ad nekünk egy löketet, mert úgy érezzük, ismét visszakaptuk kezünkbe az irányítást. Lelkiismeretesek és felelősségteljesek vagyunk, ami teret enged annak, hogy megint álmodozhassunk, legyen jövőképünk és ebbe a jövőképbe beletartozhat pár merész, új célkitűzés is.

 

Elsajátítjuk a tudást, miszerint hogy lehet több energiához jutni, és miként használhatjuk fel hasznosan ezeket az energiákat. Ön-tudatosságunk növekedni kezd, mentális koncentrációnk fejlődik. Saját ütemünkben fejlődünk, egyéni terveink pedig elkalauzolnak minket oda, ahova valóban el szeretnénk érni. Nagyon sok mindent kell még tennünk a személyes fejlődésünkért, de ha a fentiekkel megbirkózunk, akkor csak garantálni tudom, hogy nagyon erős kezdéssel fogunk indítani az Önfejlesztésünk folyamatában. Vagyis ha valaki még egyszer megkérdezi, hogy

 

Mi az az Önfejlesztés? , akkor az erre a posztra mutató linket fogom vele ismertetni. Apropó: ha már megint ennél a kérdésnél tartunk, te mit válaszoltál volna?

 

Szerinted mit jelent az Önfejlesztés?

 

 

chiptuning hátrányai, chiptuning szeged, chiptuning győr, chiptuning miskolc, chiptuning pécs

chiptuning hátrányai chiptuning szeged chiptuning győr chiptuning miskolc chiptuning pécschiptuning hátrányai, chiptuning szeged, chiptuning győr, chiptuning miskolc, chiptuning pécs