A belső béke (harmónia) 9 jele

A belső béke egy olyan örömteli állapot, mely az életünk egy korábban nem ismert, extra dimenzióját nyitja ki. Mindenki egyedi módon tudja felfedezni a hozzá vezető utat, igazodva az élethelyzetéhez és az életszemléletéhez, de mindaz, ahogy ennek megtalálása megmutatkozik, mindenkinél nagyon hasonló.

 

Az alábbi 9 pont csak néhány támpontot ad ahhoz, hogy felismerjük a belső béke megjelenését az életünkben. Ezernyi más módon is megjelenhet, s nem törvényszerű, hogy a mi életünkben pont ez a 9 pont lesz a legfontosabb, még ha jelen is lesznek

 

 

A belső béke 1. jele: Az irányítás elengedése

A belső béke állapotában különösebben nem tervezzük meg előre az életünket. Csak formálódunk az éppen aktuális helyzetekhez. Nyilván a kereteinket meghatározzuk, például azt, hogy mikor hova fogunk elmenni, de a konkrét cselekvések kapcsán a lehető legnagyobb teret engedjük a spontaneitásnak.

 

Nem akarjuk előre kitalálni, sem azt, hogy kikkel mennyi időt töltünk, sem azt, hogy kiknek mit mondunk. Egyszerűen hagyjuk, hogy a megérzéseink és a többi ember igényei révén kihozzuk minden helyzetből a lehető legjobbat.

 

A saját igényeinket a keretek megszabása által érvényesítjük; elmondjuk azt, hogy mire mennyi időt szánunk, meghagyva a rugalmas újratervezés lehetőségét is. De minden mást hagyunk, hogy magától alakuljon ki, olyasmiket is megengedve magunknak, amire a logikus megközelítés révén egyébként nem is gondolnánk.

 

 

A belső béke megteremtése folyamatos munka eredménye.

Nem adottság, s nem a véletlen műve.

 

A belső béke 2. jele: Spontán gondolkodás és cselekvés

A belső béke legfontosabb tulajdonsága, hogy folyamatosan átalakul, változik és formálódik. Nem kötődik a múlthoz, s nem tör a jövő fele, csupán a jelen pillanat megéléséből táplálkozik. Pontosan ezért a belső béke állapotában időzés rengeteg olyan dolgot is a felszínre hozhat, ami nem volt korábban és nem lesz többet.

 

Megjelenhet a kreativitás, az alkotás vagy bármiféle olyan tevékenység, melyről akár két nappal előtte is azt gondolhattuk, hogy soha nem fog bekövetkezni az életünkben. Ezen spontán megjelenő helyzetek és történések a belső harmónia állapotában időző ember számára pontosan annyira természetesek, mint a mindennapos dolgainak elvégzése.

 

Ez a fajta belső rugalmasság meglátszik a mindennapi kihívásaik kezelésében is:

 

Szívesen használunk a belső harmónia állapotában olyan eszközöket és módszereket, melyek korábban beváltak.

Ha megszokott módszereink éppen alkalmatlanok vagy nem váltak be, spontán és örömtelien választunk egy másikat. Akár egy olyat is, melyet korábban nem használtunk, vagy elvetettünk, mert nem találtunk alkalmasnak.

Vagy kitalálunk egy újat is akár, ha épp az látszik célravezetőnek.

Ha egy megoldás nem jött be és nem működött, akkor nemes egyszerűséggel keresünk egy másik megoldási lehetőséget, mert a kudarc is teljesen rendben van, hozzá tartozik az életünk tapasztalatához.