Meditáció, mint gyógyszer: csökkenti a fájdalmat, a vérnyomást és jobbá teszi az alvást

Meditáció, mint gyógyszer: csökkenti a fájdalmat, a vérnyomást és jobbá teszi az alvást


“A meditáció többet jelent annál, mint hogy egy fa alatt ülünk, és álmodozunk. A meditáció a legnagyobb tudatosság. A meditáció azt jelenti, hogy érzékeljük, miféle gondolatok, érzések, koncepciók, hittételek érintenek meg minket, és felismerjük, hogy van egy “üresjárat”, egy választás és hogy nem kell törvényszerűen mindenre reagálnunk.” Kurt Tepperwein

A meditáció egy olyan lelkiállapot, mely során mind a tested, mind a lelked átengeded a nyugalomnak és a belsődre koncentrálsz. A cél a lelki béke és megnyugvás elérése. Amennyiben a meditáció során sikerül teljesen kikapcsolódni az adott környezetből, az élmény olyan, mintha megváltozott tudatállapotba kerülnél.

A meditációt már körülbelül ezer éve gyakorolják különböző formákban az egyes kultúrák. Annak ellenére, hogy kevés a jól dokumentált történelmi lenyomat, az indiai írásokból, azaz az úgynevezett „tantrákból” tudjuk, hogy a meditációs technikák egészen 5000 évvel ezelőttig nyúlnak vissza. Ráadásul a kutatók azt feltételezik, hogy a primitív vadászó-gyűjtögető kultúrák aközben fedezték fel és emelték művészi szintre a meditációt, miközben nézték a tűz lángjait.

A meditáció nyugati társadalmakba való bevezetésére több ezer évvel azután került sor, hogy először gyakorolták Keleten. Az 1960-as és 1970-es években sok professzor kezdte el vizsgálni a meditáció hatását az emberi elmére és testre; felfedezve közben az egészségre és jóllétre gyakorolt előnyös hatásait.

Manapság a meditáció és tudatos figyelem gyakorlatai széles körben elfogadottak a kiegyensúlyozott életmód részeként és sokan hisznek abban, hogy a meditáció gyógyító tulajdonságai közvetlen hatással vannak az alvásra, a fájdalom kezelésére és még a vérnyomásra is.

Hogyan meditáljak?
A meditációtól nem kell félned. Nincs olyan, hogy “én úgyse tudok”! Keress egy nyugodt, csendes helyet. Ülj le törökülésben, egyenes háttal. Ne támaszkodj falnak-bútornak. Karjaid engedd lazán a combjaidra. Hunyd be a szemed és hagyd “történni” a dolgokat.

Válassz egy megnyugtató dolgot, amire összpontosíthatsz, például

a saját lélegzetvételed, ahogy a levegő be és kiáramlik a tüdődből
egy hang ( „Om”)
egy rövid ima
egy pozitív szó, mint például a „pihenés” vagy „nyugalom”
egy mondat, mint például „nyugodtan lélegzem, kilélegzem a feszültségem”
Ha hangot választasz, akkor ismételd magadban vagy halkan kimondva egy ideig. Csak erre figyelj.

Engedd el magad és pihenj.
Ne aggódj, hogyan fogod csinálni.
Ha azt veszed észre, az elméd “elkóborol”, egyszerűen vegyél egy mély lélegzetet és óvatosan irányítsd vissza a figyelmed a kiválasztott dologra.
Ezt a gyakorlatot annyiszor lehet ismételni, ahányszor csak akarod. Akár napközben és különösen hasznos lefekvés előtt!
“Meditációs gyakorlatod során semmit sem szabad ráerőltetned elmédre, de ne is hagyd, hogy elkalandozzon.” Buddha

Meditáció a jobb alvásért
Előfordult már veled egy hosszú nap után, hogy az ágyba bújva, a takaród alatt még mindig ezernyi dolog járt a fejedben? Ha igen, akkor tudd, hogy ezek az őrült, csapongó gondolatok képesek arra, hogy tönkretegyék az éjszakai pihenést. Egy ébren töltött, rossz éjszaka képes lerontani a másnapi teljesítményed is, nappali álmosságot okoz és még az egészséged is károsíthatja.

Egy 2015-ben, a JAMA Internal Medicine Journal hasábjain megjelent tanulmány azt sugallja, hogy meditáció – egy elmenyugtató gyakorlat, ami a légzésre és a jelen pillanat megélésére összpontosít – segíthet megszüntetni a nyugtalan éjszakákat.

A vizsgálati csoport olyan középkorú és idősebb felnőttekből állt, akik alvászavarban szenvedtek. A vizsgált csoport fele egy olyan programban vett részt, amely bevezette őket a meditáció világába, míg a másik fele egy olyan programban, ahol a rendszeres alvás mikéntjéről tanulhattak. Mindkét csoport hat héten át heti egyszer találkozott. Amikor összehasonlították a két csoport eredményeit, azt találták, hogy a meditációt gyakorlók csoportjában a hatodik találkozóra már látványosan csökkent az álmatlanság, a fáradtság és depresszió.

A meditáció relaxációt állapotot hoz létre, mely a stressz ellentéte. Az emberek többségénél az alvászavarok szorosan kapcsolódnak a stresszhez. A relaxációs válasz viszont azt jelzi, hogy képes enyhíteni sok stresszel összefüggő betegséget.

Meditációval a fájdalom ellen
A stressz és a fájdalom sokkal közelebbi rokonságban van egymással, mint ahogyan azt gondolnád -, a fájdalom stresszt okoz és a stresszes állapot is képez fájdalmat, illetve súlyosbítja a már meglévőt. A meditáció és relaxáció segíthet megtörni ezt a ciklust és szelíd, holisztikus fájdalomcsillapító eszközként szolgál. A meditációs kezelések az elme és a test közötti kapcsolatra összpontosítanak.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a meditáció növeli a fájdalommal szembeni tűrőképességet és az önbecsülés mértékét, ugyanakkor csökkenti a szorongást, a depressziót és fájdalomcsillapítóként is használható. Az éberség meditációt sikeresen alkalmazták a fájdalom kezelésére: beleértve a fejfájást, hátfájás, mellkasi fájdalmat és a gyomor-bélrendszeri diszkomfortot is.

Meditációval a magas vérnyomás kezelésében
„A meditáció nem gyógyszeres kezelés” – ezt a receptet adja Dr. Robert Schneider magas vérnyomással hozzá érkező betegeknek.

Dr. Schneider dékán Fairfield-ben, Iowa-ban, a Maharishi Védikus Gyógyászat Főiskolán. Az elmúlt évtizedekben Schneider az ókori orvostudomány előnyeit kutatta, amelynek a transzcendentális meditáció az egyik kulcseleme. Az elmúlt 30 évben világszerte mintegy 600 vizsgálatot végeztek a transzcendentális meditáció magas vérnyomásra gyakorolt hatásairól.

„A transzcendentális meditáció egy egyszerű test-elme technika, amely lehetővé teszi, hogy átéljük a nyugodt tudatosság, illetve az éberség állapotát” – mondja Schneider.

A transzcendentális meditáció tanulása nem nehéz, de tanácsos egy képzett oktató segítségével elsajátítani. „Szükséges van valakire, aki vezeti Önt és visszajelzést kap,” mondja. „Ellenkező esetben nem élheti át a teljes hatást.”

“A meditáció egy ugrás: először a fejtől a szívig, majd a szívtől a létig. Egyre mélyebbre és mélyebbre hatolsz magadban, ahol a számítgatásokat hátra kell hagynod, ahol minden logika értelmét veszti.” Osho